keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

12. lajini: vuorenkilpi

Jokaisen pihan kaunistus tai kauhistus :) Peitekasvina meillä alueilla, joihin ei oikein viitsi mitään muuta laittaa tai kasvualusta on niin huono, ettei mikään muu oikein kasva.


Mielenkiintoiseksi vuorenkilven tekee sen fermentoitujen lehtien adaptogeeninen vaikutus kehoon. Se lisää hapenottokykyä ja tehostaa rasvojen polttamista eli rasvojen käyttöä energialähteenä. Mongolialaiset ja venäläiset metsästäjät ovat käyttäneet perinteisesti fermentoiduista lehdistä tehtyä teetä fyysisen suorituskykynsä parantamiseen. Muutenkin vuorenkilpi on Venäjällä yleisessä käytössä, mm. urheilijat tuntevat vuorenkilven vaikutukset hyvin.

Lehdet sisältävät myös arbutiinia joka on tunnettu ihon pigmenttivaurioiden hoidosssa.

Vuorenkilven ruskettuneet eli fermentoituneet lehdet jotka ovat jääneet maatumatta edellisestä kesästä ovat juuri sitä itseään, pihamaiden superfoodia. Ne löytyvät parhaiten vihreiden lehtien alta. Kannattaa poimia ne talteen, puhdistaa ja antaa kuivua.

Kun lehdet on rapeita ja kuivia, ne voi keittää piristäväksi teeksi, kas näin:
– hauduta ruskeita lehtiä kuumassa/kiehuvassa vedessä n. 20 min
– nauti valmis tee vaikka hunajan kera

Via safkatutka.fi


Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Saxifragales
Heimo: Rikkokasvit Saxifragaceae
Suku: Vuorenkilvet Bergenia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos persauksille potkaisusta :)