lauantai 13. kesäkuuta 2015

9. lajini: kevätvuohenjuuri

Kaunis kukkija, mutta kukittuaan vie suuren osan penkistä eikä enää ole ihan niin kaunis - kukkimisaika saisi olla pidempi. Olen kuullut sanottavan, että se on mahdoton hävittääkin, mikäli kasviin kyllästyy. Nyt minulla olisi siihen paras mahdollinen tilaisuus, kun vanha penkki hävitetään metrin syvyyteen saakka, ei varmaan enää sieltä nouse kevätvuohenjuurikaan.Yksi vinkki on laittaa kevätvuohenjuuri vähän varjoisampaan paikkaan, silloin lehdistön pitäisi pysyä raikkaampana myös kukinnan jälkeen. Nyt on varattuna tällekin paikka varjoisammasta penkistä.Toivottavasti kestää raikkaana pidempään.


Doronicum orientale

Heimo: Mykerökukkaiset – Compositae, alaheimo Asterikasvit – Asteroideae (aiemmin Asterikasvit – Asteraceae)
Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
Korkeus: 30–60 cm. Varsi lähes kalju. Maarönsyllinen.
Kukka: Kukat muodostavat 3–9 cm leveitä, kehtosuomujen suojaamia kukkamaisia mykeröjä. Mykerön kukat keltaisia, laitakukat kielimäisiä, kehräkukat torvimaisia, pieniä. Heteitä 5. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 2-luottinen. Kehtosuomuja 1 rivi. Mykeröt yksittäin varren päässä.
Lehdet: Kierteisesti, tyvilehdet pitkäruotisia, varsilehtiä 3–4, lyhytruotisia–ruodittomia. Lapa puikea, herttatyvinen, tyvilovi matala, laita epäsäännöllisen hampainen.
Hedelmä: Hieman uurteinen pähkylä, jonka päässä hapsihaivenia.
Kasvupaikka: Koristekasvi, joskus viljelyjäänne.
Kukinta: Toukokuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos persauksille potkaisusta :)